O Toskanii

Zabytki i muzea znane są na całym świecie – a dość długi sezon turystyczny zachęca do odwiedzania Toskanii już od kwietnia do października, czyli stosunkowo długo jak na nasz europejski klimat.O Toskanii Jeden z najważniejszych centrów turystyki na świecie pochwalić się mogą najlepszą regionalną kuchnią złożoną z tradycyjnych oliwek i wina. Z wielu ciekawostek można przytoczyć jedną – dialekt toskański stał się podstawą języka włoskiego. Stolicą jest słynna Florencja. Piękne miasta i miasteczka są chętnie odwiedzane przez turystów. Tradycje są nadal kontynuowane na tym terenie.

O Toskanii

Na stołach Toskanii oprócz warzyw i owoców spotkamy również ryby morskie i owoce morza a nawet dziczyznę. Kuchnia jest prosta, wiejska i pomysłowa. Pinzimonio jest takim właśnie tradycyjnym, prostym daniem składającym się z warzyw projektowanie logo i chleba posmarowanym czosnkiem i oliwą. Nie spożywa się tu tyle makaronu co w pozostałych częsciach Włoch – kasza, ryż i chleb również tutaj dominują. Co ciekawe oliwki są zbierane wcześniej niż w innych regionach, co skutkuje goryczką w smaku ponieważ są jeszcze nie do końca dojrzałe. Owoce mogą być w zależności od miejsca o smaku pikantnym, orzechowym a nawet pieprznym.

Artykuł dzięki: